Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κύθνος "Τουρκάλα" / Kythnos island " Tourkala"

Κύθνος  "Τουρκάλα". / Kythnos island  " Tourkala"

 



 Γεια σας.
Αυτήν τη φορά  το μέρος που θα σας παρουσιάσω δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό και σίγουρα δεν έχει φωτογραφηθεί από άλλους φωτογράφους πρίν.....
Θα έλεγα ότι το μέρος με κάλεσε...και ήμουν εκεί την κατάλληλη στιγμή
Το μέρος αυτό βρίσκεται στην Κύθνο και ονομάζετε "Τουρκάλα"...αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
  Η Κύθνος είναι ένα πανέμορφο νησί με πολύ ευγενικούς ανθρώπους και ότι πρέπει για ήρεμες διακοπές.Φέτος βρέθηκα εκεί για τρίτη φορά και είχα την ευκαιρία να ξανά ανακαλύψω το νησί
και να μάθω χωρίς να το αποζητώ συνειδητά την ιστορία των ορυχείων.
Στα Λουτρά στα οποία έμενα υπάρχει ακόμα η εξέδρα με την οποία μετέφεραν με βαγόνια τα μεταλλεύματα σιδήρου και τα φόρτωναν στα πλοία και δίπλα υπάρχει και ένα κομμάτι από παλιό οικοδόμημα στο οποίο πιθανότατα γινόντουσαν παρεμφερείς εργασίες.
Λόγω του ότι έμενα κοντά είχα την ευκαιρία να φωτογραφίζω το σημείο κάθε ξημέρωμα.


                      ___________________________________________________________


Hello my friends.
 This time i have an exclusive...
I spend some days at Kythnos island and i had the chance to re-discover the place and have a 'look' at the era that the mines for iron ore where open.That goes back to 1873 since 1940.
I took some photos of the two old platforms used by workers to carry - with wagons- the ore to the ships.The first one is located at Loutra < photos 1 to 5>  and the second one at Lefkes < photos 6,7,8 >
Then you will see photos from the mines  < 9,10,11 > that mister Nikos revealed to me - a very gentle man i met at Lefkes and helped me a lot.
 And in the end we went to "Tourkala" -the exclusive i've been telling you....
A wonderful place under the ground.It's entrance is almost hidden amongst rocks and thyme near the mines not far from the sea. < photos 12 to 21>.
 Then on my way back from Lefkes to the central road i saw the ruins of an old building that the mining company was using.I did not lose the opportunity to visit the place  < photos 22 to 25 > and see how Time left it standing "naked" and remind us the blood and sweat that many people sacrifised for a better living and iron.......
Hope you like it....



-1- Γενική άποψη από τα Λουτρά. / View of Loutra.


-2-



-3-



-4-


-5- Το οικοδόμημα που βρίσκεται δίπλα στην εξέδρα. / Structure near the platform.


  Στην συνέχεια αναζήτησα να βρω και  άλλες τέτοιες εξέδρες και βρήκα μια ίδια -αλλά σε όχι και τόσο καλή κατάσταση- στις Λεύκες που βρίσκεται ανατολικά του νησιού.
Το χώμα γύρω από την εξέδρα είναι κατακόκκινο από τον σίδηρο και το ένα από τα δύο σύρματα που συγκρατούν μεγάλο βάρος της κατασκευής είναι κομμένο και λείπουν πολλά κομμάτια από τις ράγες.




-6- Λεύκες  / Lefkes.



-7-



-8-




  Μετά την φωτογράφηση και γυρνώντας προς την μηχανή με πλησίασε ο κύριος Νίκος (κάτοικος) ο οποίος με μεγάλη χαρά μου είπε πράγματα για την περιοχή και τον ίδιο και με ρώτησε αν θέλω να τον ακολουθήσω την επόμενη μέρα στα μεταλλεία - στοές και να μου δείξει ένα μέρος πολύ ιδιαίτερο....φυσικά και δέχτηκα.
Την άλλη μέρα το πρωί βρεθήκαμε ξανά και ξεκινήσαμε την πορεία μας.
Μπήκαμε λοιπόν με προσοχή στις στοές στις οποίες περπατάγαμε σκυφτοί και με την βοήθεια του φακού μου έδειχνε άλλες στοές - εισόδους που πηγαίνανε πιο βαθιά αλλά λόγω επικινδυνότητας δεν μπήκαμε.
  Προσπάθησα να φανταστώ τις συνθήκες που δούλευαν οι άνθρωποι τότε.Εκατοντάδες μέτρα σκαμμένος  βράχος με αξίνες και πολύ υπομονή είναι σίγουρα κάτι πολύ εντυπωσιακό.









-9-




-10- Ναι,μπήκαμε.... /  Yeah we went in....



-11-




Αφού βγήκαμε από τις στοές (ένιωσα την διαφορά θερμοκρασίας και το φως του ήλιου να με τυφλώνει για λίγο) ο Νίκος με οδήγησε σε ένα άλλο σημείο που μου είπε ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και λέγετε "Τουρκάλα".Στην αρχή δεν έβλεπα τίποτα ιδιαίτερο μόνο πέτρα, θυμάρι βράχια και θάλασσα.
Περπατήσαμε προς την θάλασσα όταν ξαφνικά είδα μπροστά μας μια τρύπα η οποία δεν φαινόταν νωρίτερα λόγω της ανώμαλης επιφάνειας του εδάφους ...




-12-


-13-



-14-


-15-


-16-




Προχωρήσαμε πιο βαθιά μέσα σε μια σχισμή , γλιστρήσαμε προσεχτικά στο χωμάτινο κατήφορο και φτάσαμε σε  ένα σημείο μοναδικό....
Δεν νομίζετε...!!!!





-17-


-18-


-19- Συκιά /  Fig tree.


Ας δούμε και πιο κάτω...άλλα δύο σημεία που έχουν ενδιαφέρον.


-20-


-21-


Το μέρος είναι απίστευτο , είχα ξέχασα ότι είμαι στην Κύθνο.
(Κάποτε είχε πιθανόν πτηνά εκεί μέσα αλλά βλέποντας τους κάλυκες τριγύρω κατάλαβα αρκετά......)

Αφού τελειώσαμε την πορεία μας και συζητήσαμε για το θέμα των μεταλλείων  ευχαρίστησα αυτόν τον ευγενικό άνθρωπο και ξεκίνησα για να επισκεφθώ κάποια
ερείπια που πιθανός ήταν γραφεία η και χώροι εργασίας των επιχειρήσεων εξόρυξης μεταλλευμάτων και βρίσκονται εκεί κοντά. Είναι ορατά  στον δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Λεύκες.
Αφού γύρισα σπίτι έψαξα να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω.
Τα μεταλλεία σιδήρου ξεκίνησαν το 1873 και έκλεισαν το 1940.Ενδεικτικά  το διάστημα 1934 - 38 έγινε εξόρυξη 55.000 τόνων σιδήρου.Το μετάλλευμα γινόταν εξαγωγή στην Γερμανία και στην Ολλανδία μιας και η επιχείρηση άνηκε σε ξένη εταιρία.



-22-

 
-23-


-24-


-25-






Η περιπλάνηση σε ένα "ανοικτό" άχρονο τοπίο σαν της Κύθνου κατέληξε σε μια εμπειρία ανώτερη από κάθε μου προσδοκία.Ένα νησί που πάντα με καλωσορίζει πνευματικά....
Στην επόμενη ανάρτηση θα έχω σαν θέμα το υπόλοιπο νησί γιατί μου χάρισε απλόχερα  θαυμάσιες εικόνες...
Μέχρι τότε ....
Υγεία και χαρούμενες στιγμές σε όλους....




Λουτρά : Porto Κlaras Apartments.   http://www.porto-klaras.gr/
Λεύκες : Annezio Apartments   www.westcyclades.com

11 σχόλια:

  1. Μπράβο Θεόδωρε! Πολύ καλή δουλειά! Μας χάρισες πολύ όμορφες εικόνες οι οποίες γαληνεύουν την ψυχή παρ` όλη την μελαγχολία της ιστορίας που αναδίδουν.. Να είσαι καλά και πάντα χαμόγελα στην ψυχή, διότι με αυτά μεγαλουργεί ο άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια σου...να είσαι καλά...

      Διαγραφή
  2. πανεμορφη η Κυθνος - δεν εχω παει.
    και η Τουρκαλα κρυμμενο διαμαντακι,ευτυχως που βρεθηκε ο κυριος Νικος με το σκυλο του και στα εδειξαν ολα αυτα!
    να εισαι καλα Θοδωρη, και να μας ταξιδευεις με τις εικονες σου!
    Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Βάσω ..να είσαι καλά..Συγνώμη για την καθυστέρηση..τεχνικά προβλήματα ..!!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εξαιρετικη η παρουσιαση που εκανες στην εκπομπη Θοδωρη!!! μπραβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να είναι φοβερή η Κύθνος. Ιδιαίτερα η Τουρκάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ήρεμο νησί.Δεν έχει βλάστηση - κάτι που δεν μου αρέσει - αλλά οι κάτοικοι και η ηρεμία σε κερδίζουν.Το νησί που θεωρώ ότι είναι πραγματικό διαμάντι είναι η Σαμοθράκη.
      Χάρηκα που είδα σχόλιο μετά από τόσα χρόνια.Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  6. Τα σπίτια - γραφεία είναι οι λεγόμενες 'σπιτάρες'. Δεν βρέθηκε κανείς χριστιανός να τις οικειοποιηθεί αλλά τις άφησαν και κατερρευσαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσε ο Δήμος να το κρατάει καθαρό και κάποια στιγμή να το ανακαινίσει και να το έχει για εκθέσεις τέχνης η συναυλίες unplugged.Βασικά δεν θέλω να αναφερθώ στα πολιτικά/πολιτιστικά του νησιού.Έχω πάει στο νησί πολλές φορές και όλο και κάτι μαθαίνω.Δεν υπάρχει διάθεση για ανάδειξη και συνήθως όταν γίνεται , γίνεται με πονηρές προθέσεις και καταλήγει να το οικειοποιούνται διάφοροι για τους σκοπούς τους..άρα καλύτερα να μείνει έτσι να μπορούμε να το επισκεπτόμαστε...και με τόσο δύσκολο μονοπατάκι ώστε αν θες πραγματικά να πας να πρέπει να κοπιάζεις.

      Διαγραφή